Marianne

       Polhout

 
 

Wat is meer inspirerend voor een schilderhart dan volop in natuur opgenomen te zijn en alle zintuigen te laten glanzen door elementaire, wezenlijke ervaringen en die op doek weer te geven ?

En... altijd onderdeel van een natuurlijk geheel te zijn....

 

Schilderen is...  dansen in een lichtruimte, waar tijd eeuwig lijkt

© all rights reserved,

     marianne polhout / atelierdebark / 2003


     last update 19.11.2020

paint at atelierdebark punt nl

AGENDA:  2020 / 2021:   

    AQUAREL-SCHILDEREN

  1. *  7  Zaterdagmiddagen   13-16 u.                       

  2. * 16, 23 + 30 januari en

  3. *  6, 13, 20 + 27  februari  2021

  4. * in ‘t Atelier (voorheen ‘Schilderhuis’) in Loenen/Vel.                                   

  5. *Na 7 jaar ‘pralaya’ vh schilderdocentschap, neem ik de draad weer op om (dit keer) het plezier van het gelaagde aquarel-schilderen te kunnen ervaren. Daarbij wordt uitgegaan van de rijke vruchten die de tijd aan de Schilderschool van Assenza hebben gebracht. In januari komen de 3 glanskleuren aan bod en in februari de 4 beeldkleuren (zie ‘Werking vd kleur’ van Steiner).

Aquarel in combinatie met tekengerei nodigt je uit tot een vrije verbinding en vrije compositie met zowel kleur als materiaal aan te gaan.

Er wordt gewerkt met het allerbeste materiaal: aquarelverf van Schmincke of W&N en aquarelpapier (in blokvorm), waar minimaal 20% katoen in zit, maar bij voorkeur 50%, bv. ‘Fabriano 5', 26x36 cm. 300grs.

Als je nieuw aquarel-papier gaat kopen, laat je niet verleiden tot alleen de vermelding ‘aquarelpapier’ op de buitenkant van het block. Het percentage katoen staat er ALTIJD op en is dus dan alleen optimaal voor het aquarel-schilderen, wat wij gaan doen.

Het cellulose-‘aquarelpapier' is goed voor evt. schetsen, dus gooi het zeker niet weg.


  1. *ZAAIEN/OPKWEKEN & VERMEERDEREN VAN VASTE PLANTEN VOOR DE HONINGBIJ

  2. * 2  Zaterdagmiddagen   14-15:30 u.

  3. * 6 Maart & 24 april    2021 op Bloementuin MELLIFLOR/Voorst

  4. *Het belang (en plezier) van eigenhandig zaaien/opkweken en vermeerderen van vaste planten voor de honingbij is om je tuin zo snel mogelijk en prijsgunstig vol met bijtjes en ander dartelend gevleugelte te krijgen.

Over het algemeen duurt het 2 seizoenen voordat de vaste plant gaat bloeien, maar bij vroeg zaaien en een warme zomer zelfs al in het 1e seizoen ! En dan heb je ‘m voor altijd.

Wanneer zaai je, waarin en hoeveel aandacht vraagt dat van je ? Op 2 verschillende zater-dagen zal het opkweken van vaste planten worden besproken maar vooral worden gedaan
  1. * DE 4  PIETÀ’S VAN MICHELANGELO  4  Zaterdagmiddagen  14-16  u.            20 & 27 maart en 10 & 17 april  2021 in Enkidoe/Zutphen (onder voorbehoud)

   Michelangelo heeft in zijn lange leven o.a. een serie van 4 prachtvolle pietà’s in marmer gemaakt.


Op 4 zaterdagmiddagen rond Pasen zal eerst dmv waarnemen de grote bewegings-lijn vd betreffende pietà worden gezocht en gevon-den en uiteindelijk met potlood ‘blindelings’ op papier gezet. ‘Blind’ tekenen wil zeggen, dat je alleen naar het object (in dit geval het beeldhouwwerk) kijkt, en zonder op je papier te kijken de grote lijnen schetst. Het gaat dus niet om het preciese natekenen. Het belang van prestatiedrang en mogelijke schaamte wordt hierdoor ontnomen (…). Het gaat om jouw individuele beleving door het waarnemen en tekenen van het beeldhouwwerk.

Laat je verrassen door je eigen levendige lijnen en het plezier, wat je aan het scholen van je waarneming kunt beleven.

Na aanmelding  krijg je een uitgebreide materiaal-lijst toegestuurd, zodat je alles in huis hebt om 7 zaterdagmiddagen in het nieuwe jaar optimaal en met veel plezier te kunnen werken.


NB ! De schilderlessen vinden plaats in ‘t Atelier (voorheen het ‘Schilderhuis’ in Loenen/Vel.). Daar is op veilige Corona-afstand met elkaar te werken. Dus niet in Atelier de Bark/Voorst, zoals op de flyer staat. Zie afb. vh Atelier hieronder. Nadere adres-gegevens na aanmelding. De cursus is reeds volgeboekt. Kijk voor een volgende mogelijkheid om te schilderen naar ‘Schilderjaar 2021/2022’.

Je gaat naar huis met je eigen zaadgoed/zaaibakje of stekje en met meer kennis over het zaaien/opkweken en vermeerderen van je eigen vaste planten voor de honingbij.

Ook in 2021 weer een verkoopmiddag van vaste planten voor de honingbij: 8 mei.


Dat neemt niet weg, dat we nu al kunnen oefenen in het onderscheiden van verschillende tinten incarnaat en daaraan veel plezier kunnen beleven. Een goed voorbeeld om het incarnaat te ervaren is om naar de tere huidskleur van een pasgeboren baby te kijken. Of naar de verschillende tinten rosa, die fruitbomen in het voorjaar in hun bloeiwijze vertonen.

Zie hieronder de aankondiging vd schildercursus en

klik hier voor het Schilderjaar 2021/2022.

Honey’s Golden Gate  

Gem. techn. 2015

Het incarnaat is tussen licht en duisternis altijd in beweging en daartussendoor beweegt zich het rood. Om het incarnaat te schilderen dienen we dus ‘beweeglijk’ wit/zwart/rood te schilderen in op elkaar afgestemde nuances/intensiteiten, resp. om tot incarnaat te komen is het mogelijk om alle kleuren uit de kleurencirkel in gelijkmatige intensiteit over elkaar heen te schilderen. De schilder kan ook gele oker over cobalt violet schilderen of om het nog ‘eenvoudiger’ te maken: permanent rosa over olijfgroen. De 5 incarnaat-tinten, zoals die in de kleurencirkel van Steiner genoemd worden zijn voor de schilder een ware bron van inspiratie.

In de schildercursus van 7 zaterdag-middagen in jan./febr. 2021 zal  het incarnaat (perzikbloesem) samen met de 3 andere beeldkleuren (wit/zwart/groen) en de 3 glanskleuren (rood/geel/blauw) behandeld en geschilderd worden.

Het incarnaat is een zgn. beeldkleur (het levendige beeld vd ziel), die volgens Rudolf Steiner pas in de verre toekomst in haar echte wezen ervaren kan worden.

NIEUWS !
De 7 zatermiddagen schilderen vinden plaats in (vanouds) het ‘Schilderhuis’ in Loenen op de Veluwe, in ‘t Atelier is voldoende ruimte om op veilige ‘Corona-afstand’ met elkaar te schilderen.
Deze cursus is reeds volgeboekt. Voor het schilderjaar is nog inschrijvingsmogelijkheid.Schilderjaar_21_22.htmlSchilderjaar_21_22.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1