Marianne

       Polhout

 

Schilderen is...  dansen in een lichtruimte, waar tijd eeuwig lijkt

© all rights reserved,

     marianne polhout / atelierdebark / 2003


     last update:    mei  2023

paint at atelierdebark punt nl

AGENDA  ”KLEURENKOSMOS”  2023 / 2024  

In de schildercursussen zal worden uitgegaan van de rijke vruchten die de tijd aan de Schilderopleiding van Assenza in Dornach mij hebben gebracht en mijn eigen werk gedurende 40 jaar...

Er wordt gewerkt met het allerbeste materiaal: aquarelverf van Schmincke of W&N en aquarelpapier (ook in blokvorm), waar bij voorkeur 50% katoen in zit, bv. ‘Fabriano', 300 grs. Fabriano of Arches heeft ook grotere blokken, maar dan 100% katoen, des te beter !

Gouache van ‘Lascaux’, bv https://www.gerstaecker.nl/LASCAUX-Resonance-gouache-12-set.html?gclid=EAIaIQobChMI2K--i6m1_QIVkYODBx2qKA58EAQYASABEgImcfD_BwE  Daar zal je veel plezier aan hebben.

Olieverf van ‘Old Holland’ en/of van Schmincke ‘Mussini’.


Wacht dus met inkopen van nieuw materiaal, totdat je de materialen-lijst toegestuurd hebt gekregen (na aanmelding).

  1. 1. Maart 2023 uitgave bundeltje/ Broschüre: Assenza’s Mal-inspirationen, Die Glanzfarben-A5, 20 Seiten - NL+Deutsch

  2. 2.Schilderen als.... JOHANNES VERMEER, workshop 3 en 10 juni 2023, 13-16 uur - olieverf/doek,

  3. 3.Schilderen als... WILLEM DE KOONING, workshop 29 juli 2023 11-16 uur, gem. technieken

  4. 4. Schilderen als... CLAUDY JONGSTRA, workshop 12 augustus 2023, van 11-16 uur, techniek: vrij

  5. 5. Herfstcursus 2023 aquarel: de kleur BLAUW, start 30 september 2023  -  7  zaterdagmiddagen op rij  v.  13-16 uur         

  6. 6.  Wintercursus 2024 werking & karakter van ORANJE - aquarel/tekengerei, start 20 januari 2024 - 7 za-midd.   13-16  u.                                                                                                                                                                                                                                          Scroll naar beneden voor alle flyers: voor een vergrote afbeelding: klik eerst op ‘download’ en dan met control/klik kun je ‘m ‘bewaren als’.

NB ! De schilderlessen vinden plaats in ‘t Atelier in Loenen/Veluwe (max. 7 deelnemers):  

DE GLANSKLEUREN geel, blw, rood


Een klein bundeltje samengesteld met voorbeelden uit verschillende schetsboeken van Beppe Assenza en een aantal van zijn schilderijen, alsmede actuele voorbeelden uit de schilderlessen vd afgelopen 2 jaar.


Daarnaast  een korte biografische schets van Assenza, alles gebundeld in een A5-je met 20 bladzijden. 


€ 20.=  excl. verzendkosten.

--------------------------------

DIE GLANZFARBEN Gelb/Blau/Rot


Eine kleine Broschüre mit Beispielen aus mehreren Skizzenbüchern von Beppe Assenza und einigen seiner Gemälde sowie Beispielen aus aktuellen Malkursen.


Außerdem eine kurze biografische Skizze von Assenza, alles zusammengefasst auf einem A5-Blatt mit 20 Seiten.


20,= €, exkl. Porto.

Wat is meer inspirerend voor een schilderhart dan volop in natuur opgenomen te zijn en alle zintuigen te laten glanzen door elementaire, wezenlijke ervaringen en die op doek weer te geven ?

En... altijd onderdeel van een natuurlijk geheel te zijn....

Natuurlijk is het onderwerp ‘Schilderen als Vermeer’ ietwat hoog uit de lucht gegrepen… want wij zullen hem nooit kunnen evenaren. Er is tenslotte maar 1 echte Johannes Vermeer.

Desalniettemin kunnen we ongelooflijk veel leren van zijn schilderkunst en daar zullen wij op beide middagen op 3 en 10 juni, tussen 13 en16 uur in eerste instantie via het (kunst-)waarnemen Vermeer’s geheel eigen penseelvoering  leren kennen, om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Eerst met potlood en dan daaroverheen met olieverf.


Aan de hand van een relatief eenvoudig 'stil-levendig’ voorbeeld (motief) gaan wij ‘Schilderen als Vermeer’, dwz natuurlijk komt het prachtige ‘Vermeer-blauw’daarbij aan de orde. Niet zoals Vermeer dat deed met lapis lazuli, maar met olieverf van ‘Old Holland’ en/of van ‘Schmincke-Mussini’.

Vanzelfsprekend gaat onze intense aandacht ook naar licht/donker-verhoudingen.


Er wordt voor alle materiaal gezorgd: voorgeprepareerd doek, olieverf, penselen, medium en wat je verder zoal nodig hebt om met verve aan de slag te gaan. Het enige wat je meeneemt is jezelf met een ingetogen inborst ..........

Schilder je liever op een eigen doekje met je eigen olieverf-materialen? dat kan ook, dan kost de cursus € 200.=. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 20 mei 2023. Max. 7 deelnemers.

Willem de Kooning, wie kent hem niet? De abstract expressionist uit Rotterdam, die in de vorige eeuw als verstekeling meevoer naar New York om daar zijn geluk te beproeven?

Naast zijn wellicht meest bekende werken ‘Women’ , schilderde hij in zijn 50-er jaren grote abstracte doeken.

Hoe zijn die werken ontstaan? Door ‘alles te vergeten’ en in zijn werk te duiken? Of heeft hij minutieus afgewogen en voorstudies gemaakt in het klein?

Daar zullen wij op zaterdag 29 juli tussen 11 en16 uur in eerste instantie via het (kunst-)waarnemen De Kooning's geheel eigen penseelvoering leren kennen, om vervolgens zelf aan de slag te gaan met gemengde technieken.

Er zijn daarbij zeker bepaalde schilderkundige wetmatigheden, die tussen de bedrijven door uitvoerig besproken zullen worden.


Indien gewenst, kan voor materiaal gezorgd worden tegen een geringe meerprijs, maar neem gewoon zelf je eigen verf en materiaal mee, indien voorhanden en waar je graag mee werkt.


Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 20 juli, Max. 7 deelnemers.  € 100.= excl. mat.

De monumentale doeken van Claudy Jongstra inspireren om met penseel en verf aan de gang te gaan in deze workshop op 12 aug. tussen 11 en 16 uur.

Ik spreek van doeken, omdat ze net zo werken als een geschilderd canvas, hoewel Claudy deze doeken zorgvuldig en met groot élan

laag over laag met wol en zijde en draden (lijnen) componeert (geverfd met planten-kleuren). Haar composities zijn enorm gedurfd, zoals de afbeelding op de flyer hiernaast laat zien.

Claudy combineert wol en zijde als geen ander tot compositionele elementen. zoals licht/donker, groot/klein, vlak/lijn etc.

Aan de hand van een doek van Claudy zullen wij ons in deze schilderworkshop zo goed mogelijk proberen in te leven in deze compositionele elementen en kleurcombi en er hopelijk door het eigen schilderen zelf heel veel aan gaan beleven  (-:

Heb je zelf nog geen schildermateriaal in huis, dan kan er tegen

een geringe meerprijs voor materiaal gezorgd worden.


Overweeg je mee te doen met deze schilderworkshop, meld je svp spoedig aan. Max. 7 deelnemers. Na aanmelding wordt een materialen-lijst toegestuurd,