Marianne

       Polhout

 

Schilderen is...  dansen in een lichtruimte, waar tijd eeuwig lijkt

© all rights reserved,

     marianne polhout / atelierdebark / 2003


     last update:    december  2023

paint at atelierdebark punt nl

AGENDA  ”KLEURENKOSMOS”  2023 / 2024 / 2025  

In de schildercursussen wordt uitgegaan van de rijke vruchten die de tijd aan de Schilderopleiding van Assenza in Dornach mij hebben gebracht en mijn eigen werk gedurende de afgelopen 40 jaar...

Je zorgt voor je eigen schildermateriaal: aquarelverf van Schmincke of W&N en aquarelpapier (ook in blokvorm), waar bij voorkeur 50% katoen in zit, bv. ‘Fabriano', 300 grs. Fabriano of Arches heeft ook grotere blokken, maar dan 100% katoen, des te beter !

Gouache van ‘Lascaux’, bv https://www.gerstaecker.nl/LASCAUX-Resonance-gouache-12-set.html?gclid=EAIaIQobChMI2K--i6m1_QIVkYODBx2qKA58EAQYASABEgImcfD_BwE  Daar zal je veel plezier aan hebben.

Olieverf van ‘Old Holland’ en/of van Schmincke ‘Mussini’.


Wacht dus met inkopen van nieuw materiaal, totdat je de materialen-lijst toegestuurd hebt gekregen (na aanmelding).

We kunnen dan evt. ook gezamenlijk inkopen.

  1. 1. Maart 2023 uitgave bundeltje/ Broschüre: Assenza’s Mal-inspirationen, Die Glanzfarben-A5, 20 Seiten - NL+Deutsch

  2. 2.  Wintercursus 2024 werking & karakter van ORANJE - aquarel/tekengerei, start 20 januari 2024 - 7 za-midd.   13-16  u. 

  3. 3. Stilleven schilderen als... Susan Ashworth op 2 zaterdagen: 6 en/of 13 april  2024-  11-16 u. Techn. vrij, zie flyer beneden

  4. 4.Schilderen als... Pablo Picasso, zaterdag  27 april 2024 11-16 uur  Techniek vrij

  5. 5. Landschap-schilder-weekend in Friesland- Elahuizen e.o.  Zaterdag. 31 aug.  en   zondag 1 september 2024

  6. 6. Driejarige schilderopleiding van 7 zaterdagen tussen sept. en april, START: 21 sept. 2024, zie flyer helemaal onderaan...                                                                                                                                                                                                                                                Scroll naar beneden voor alle flyers: Voor een vergrote afbeelding: klik eerst op ‘download’ en dan met control/klik kun je ‘m ‘bewaren als’.

NB ! De schilderlessen vinden plaats in ‘t Atelier in Loenen/Veluwe (max. 7 deelnemers):  

DE GLANSKLEUREN geel, blw, rood


Een klein bundeltje samengesteld met voorbeelden uit verschillende schetsboeken van Beppe Assenza en een aantal van zijn schilderijen, alsmede actuele voorbeelden uit de schilderlessen vd afgelopen 2 jaar.


Daarnaast  een korte biografische schets van Assenza, alles gebundeld in een A5-je met 20 bladzijden. 


€ 20.=  excl. verzendkosten.

--------------------------------

DIE GLANZFARBEN Gelb/Blau/Rot


Eine kleine Broschüre mit Beispielen aus mehreren Skizzenbüchern von Beppe Assenza und einigen seiner Gemälde sowie Beispielen aus aktuellen Malkursen.


Außerdem eine kurze biografische Skizze von Assenza, alles zusammengefasst auf einem A5-Blatt mit 20 Seiten.


20,= €, exkl. Porto.

Wat is meer inspirerend voor een schilderhart dan volop in natuur opgenomen te zijn en alle zintuigen te laten glanzen door elementaire, wezenlijke ervaringen en die op doek weer te geven ?

Driejarige schilderopleiding start 21 september 2024


Op welke manier kun je niet alleen kleurcombinaties schilderen, maar tevens de compositie zodanig neerzetten, dat het schilderij een openheid biedt en daardoor de kijker zichzelf een klein deel van het geschilderde kan ervaren?

Vanaf 21 september 2024 op in totaal 7 zaterdagen tussen sept. en april zal het eerste jaar begonnen worden met de wezenlijke basis: karakter en werking van de glans- en beeldkleuren.

In het 2e jaar worden kleurenstudies uit Beppe Assenza’s boek ‘Malerische Forschung’ gekozen en onderbouwd door Steiner’s en Goethe's kleurenleer en zo nog meer kleurrijkdom kan geven.

Tot slot zal het 3e jaar bestaan uit kleurenstudies, die op een abstracte manier composities op het doek brengt door een benadering van het zogenaamde esthetische met enig beleid te laten varen. Kortom, een degelijke opbouw om al schilderend mettertijd je eigen weg te vinden in de rijk-geschakeerde kleurenkosmos.

Wat  je  leert  in  de  schildercursussen?   ........ Schilderen !

In de schildercursus ’Oranje’ van 6 zaterdagmiddagen en die start op 20  januari 2024 zullen voorbeelden van oranje-kleuronderzoek uit verschillende schetsboeken van Assenza aan bod komen.

In de cursus wordt onderzocht hoe oranje haar eigen karakter kan bewaren. Hoe het is om bv oranje met geel te schilderen of… oei.. oranje met rood? Rood is natuurlijk een dominante kleur, die echter oranje zowel meer moed kan doen toekomen of juist ten onder kan laten gaan… Zijn deze 2 kleuren aan elkaar gewaagd?

En… hoe schilder je dat op papier? Door eerst te kijken naar het karakter van oranje, die als mengkleur van geel en rood ontstaat en dus zowel een beetje geel-karakter, als rood-karakter heeft.

Als opmaat naar het te schilderen kleur-motief. zal aan de hand daarvan af en toe kort het kunst-waarnemen beoefend worden. Daarna zal een heldere inleiding voor een oranje kleurstudie gegeven worden en tijdens het schilderen zullen we regelmatig elkaars werk bekijken om daardoor een bredere kijk op de algehele schilderkunst te ontwikkelen.

Ons  schilderatelier:

’t Atelier in Loenen/Vel.

a/d rand vd Loenermark

De Britse kunstenaar Susan Ashworth (1968) heeft het licht/donker in haar stillevens o.h.a. tamelijk uitgesproken op het doek geschilderd. Haar composities zijn zeer afgewogen evenals haar verdeling van lichte en donkere vlakken.
In deze workshops op 2 verschillende zaterdagen (
6 en/of 13 april 2024 van 11-16 uur), zal een ‘levend’ stilleven onze inspiratiebron zijn. Dit zullen we eerst gezamenlijk ‘opbouwen’met behulp van het kunst-waarnemen en vervolgens schetsend met potlood nader leren kennen en daaroverheen met verf stapje voor stapje uitwerken.

In de 1e workshop komen een aantal eerste ‘wetmatigheden’ van de schilderkunst aan de orde en in de 2 workshop kunnen we vervolgens meer de verdieping en intensivering zoeken.
De schildertechniek is vrij. Je kunt met zowel aqu
arel, als gouache, als olieverf of acryl werken. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide materialenlijst, waardoor je i.i.g. alles in huis hebt om een stilleven ‘naar Ashworth’ te kunnen schilderen. Mocht je een beginner zijn in de schilderkunst en tijdens deze workshop willen aftasten of de schilderkunst iets voor je is, dan kan er tegen een geringe vergoeding voor materiaal worden gezorgd.