Beschrijving glans- en beeldkleuren / werkbladen stilleven, portret, model en landschap en enkele beschrijvingen van kleurenstudies uit de Assenza Schilderschool en uit de schetsboeken van Assenza.


Wil je een kleurenstudie zoals hieronder beschreven thuis schilderen en daarbij feedback ontvangen ? Voor € 30.=

ontvang je 3x feedback per mail. Je stuurt dan telkens 1 foto per keer v/h schilderproces v. 1 en dezelfde kleurenstudie

en telkens met 1 vraag erbij door jouzelf.

De tijdsspanne bepaal je zelf. Voor beginners: begin met de glanskleuren geel, blauw of rood te schilderen, dan pas de gehele kleurencirkel en bouw het langzaam uit met de andere kleurenstudies.  Sukses gewenst !


Voor een vergrote afbeelding: klik eerst op ‘download’ en dan met control/klik kun je ‘m ‘bewaren als’.

schilderlessen

© all rights reserved,

     marianne polhout / atelierdebark / 2003


     last update  september 2023

paint at atelierdebark punt nl

Schilderen is... niets anders dan al je zintuigen met behulp van het geconcentreerde waarnemen intensief ontwikkelen en je ziel te verrijken door de omgang met kleur en vorm. Dit klinkt ietwat verheven, maar door het waarnemen van en het zich verdiepen in de kleurenkosmos zal in de loop van de tijd, vooral door het vele doen, de kwaliteit alleen maar toenemen.

Schilderen betekent tevens verbinding zoeken, in dit geval tussen jou en de kleuren en tussen de kleuren onderling, zodat bv. rood niet te dominant gaat worden en daardoor de andere kleuren voor spek en bonen ‘mogen’ meedoen. Alle kleuren hebben hun eigen dynamische karakter, intensiteit en proportie. Zo kunnen de karakteristieke en kwalitatieve wezens-kenmerken van elke kleur zich ten volle ontwikkelen.

De kleurervaring wordt ondersteund door het gevoel verbonden te zijn met alles wat om je heen leeft: wolkenformaties, het voortdurend veranderende licht en natuurlijk planten, dieren en mensen. Als mens voel je je zo een klein deel van het geheel; je bent onderling verbonden en neemt elkaars ‘zijn’ waar. Schilderen is... niet altijd weten waar je het voor doet, maar toch zielsveel gelukkig zijn.